LABUD

Otmjeno životinjsko carstvo sa podravske Šoderice

Swan Cartoon Boris Vargovic - Fine Art Photography

Zašto baš priča o nekim tamo Labudovima ? U ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, postoji neki opravdani odgovor : “Uživiti se u životinjski svijet otmjenih manira i zadobiti malo povjerenja ovih najvećih i najljepših gracioznih ptica koji u današnje doba operiraju podravskim nebeskim svodom pa i daleko šire, dovoljan su razlog da slikom i riječima doživljaj ovog dijela podravskog životinjskog carstva podijelim s nekim koga bi to moglo zanimati“.

Drava River, Vargović, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi  - Fine Art Photography

Podravina je područje oko rijeke Drave, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tu se komunicira sa “kaj”, jede sir i vrhnje s lukom i špekom, a umjesto lijekova piju gemišti i domaća loza u domaćoj atmosferi neke vikendice ili pak neke na „ divljaka“ sklepane ribičke barake na obali opet nekog od prirodnih ili umjetnih jezera, na kojima naš glavni glumac Labud, što i nije neka novost, obitava već desetljećima. Obitava on i naseljuje i tokove rijeke Drave. To su oni fizički izdržljivi atletičari i maratonci sa izraženijim motoričkim funkcijama i plivačkim sposobnostima, individualci koji guštaju plivati protiv struje i pojedinci koji nisu toliko socijalizirani pa više vole svoj mir nego gužvu u „kafani“. Ipak, ove ninđa labudove sa brzih voda za sada ostavljamo malo po strani za neku drugu priču, jer ovdje nas za sada zanimaju oni primjerci sa romantičnijim sklonostima i to oni sa malo pitomijih voda kakvo je i jezero Šoderica u Podravini.

Šoderica kao najveće podravsko jezero, petnaestak kilometara od Koprivnice blizu mađarske granice, najmnogobrojnije je regionalno okupljalište ovih vodonepropusno - pernatih stvorenja gdje se naša priča i odigrava.

Vargovic Photo - Murray River Australia - Fine Art Photography

Ova podravska lokacija kao rekreacijski potencijal, regionalnoj populaciji služi uglavnom za ribolov, zabavu i guštanju u zovu prirode, osim kad u nekim ljetnim mjesecima u popodnevnim satima lokalni komarci poremete isti zov pa sa Šoderice rastjeraju regionalnu populaciju.

No da konačno prijeđemo s riječi na Labuda.

Zadnjih 5 - 6 mjeseci ove 2016. godine, moja utrka za obaranje vlastitih kreativno-rekreativnih rekorda počela je između ostalog i u fotografiranju i druženju s ekipom Labudova koji trenutno obitavaju na našoj podravskoj Šoderici. Radi se o ekipi od 13 do 20 njih i uglavnom su ovdje već mjesecima u istom sastavu. Povremeno doleti neki novi individualac pa odleti dalje po nekom svom voznom redu, ali najčešće ih je u stalnoj postavi trenutno njih petnaestak, dvije divlje guske i jedna isto tako identično divlja patka.

Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Divljih patki, guski i kormorana na Šoderici ima na stotine. Nekih 40 – tak vrsta ptica ovdje obitava, gnijezdi se i zimuje na Šoderici. Pojavljuju se čak i galebovi povremeno, no ove dvije guske i ta jedna identično divlja patka konstantno koriste gužvu i švercaju se kad god se pojavim na hranibdenom druženju s našim glavnim akterima, Labudovima. U zimskim mjesecima na podravskoj Šoderici ima perioda kada se može vidjeti i više od 300 labudova.

Geese, Ducks, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography
Geese, Ducks, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Zanimljiv detalj koji potiče na razmišljanje je, na fotografijama vidljivo, oštećeno krilo jedne od guski te spoznaja da se jedna od druge ne odvajaju ni minute. Čak ni rastojanje između njih gotovo da ne prelazi više od par metara. Nisam ornitolog , ali mogu zaključiti da upravo činjenica što jedna od njih ne može letjeti, drži ove dvije guske zajedno. U međuvremenu pisanja ove priče primjetio sam da i druga guska također ima problema sa krilom i da ne može letjeti što bi tek moglo potvrditi moju teoriju povezanosti ovih dviju guski.

Geese, Ducks, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Još sam kao klinac, kao i mnogi drugi, dolazio na Šodericu fotografirati Labudove i ovaj dio podravskog vodenog svijeta no zanimljivo je da sam tek danas, tri i kusur desetljeća kasnije, u pravom smislu spoznao koliko je taj svijet u stvari poseban, Ima ovo vjerovatno neke veze i sa mojom osobnom „ godinom proizvodnje“.

Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Labud kao najposebniji dio ovog segmenta podravskog životinjskog carstva nije samo “ tamo neka ptica koja dolijeće bez reda i rasporeda” već kad malo bolje analiziramo kako funkcionira njihov svijet i hijerarhija unutar tog svijeta, ostaje nam samo biti oduševljen tim regionalnim životinjskim carstvom i uživati u istom kad god se pojavi prilika. Konačno nisu ni Čajkovski, a ni mnogi drugi baš ničim izazvani, za sva vremena ovjekovječili ovu gracioznu pticu i učinili ju besmrtnom na neki svoj način.

Šoderica, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Početak moje priče datira od travnja kad sam , po ne znam koji put, iz kreativno rekreativnih razloga sebe izveo u neku od bezbroj šetnji po Šoderici s kilom kukuruznog kruha pod rukom, (danas već sastavni dio fotografske opreme jer gospoda preferira kukuruzni ), koji su me kao i svakog drugog dočekali na rezerviran i plašljiv način s uobičajenom mimikom, siktanjem i znatiželjom. Labudovi na Šoderici navikli su na ljude i donekle su socijalizirani, ali su uvijek plašljivi i oprezni i u tome su dosljedni.

Šoderica, Alpha Swan, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Nakon par ovogodišnjih, i to još onih proljetnih, odlazaka na Šodericu prokužio sam taktiku kako im se ozbiljnije približiti, a ovo je bilo izvedivo jedino ako se fizički spustim na njihov nivo . Naime, životinje nas radi naše visine i veličine doživljavaju uglavnom kao opasnost i prijetnju. Ovo kod žirafa, slonova i nosoroga vjerovatno ne pali, no u svijetu Labudova se ipak dogodio očekivani preokret. Od onog dana kad sam sjeo na obalu i kad su labudovi sa svojim dugačkim vratovima mogli uzdići glave iznad moje, to je bila moja ulaznica u njihov svijet.

Soderica, Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargović Photography

Danas kad se pojavim s kruhom ili kuhanim kukuruzom i prije nego sjednem na obalu, već sam okružen s ekipom koja prihvaća taktiku jer zna što slijedi. No ipak, bez naglih pokreta jer u sekundi od ekipe nastane ekipa.

Soderica, White Swans Flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargović Photography

Kad bih detaljno opisivao sve moguće borilačke taktike Labudova kako se dočepati komada kruha u toj napetoj gužvi na obali, trebalo bi previše vremena i slova, no neki trikovi su toliko dobri da ih je šteta preskočiti.

Swans in Fog, Šoderica u Podravini, Swans at Sunrise, White Swans, Swan's Foggy Morning, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

U svijetu labudova vrijedi zakon jačeg tj. većeg. Oni veliki primjerci uvijek su na prvoj liniji odnosno najbliže ruci s kruhom i ne dozvoljavaju onim manjima da se probiju u prve borbene redove. Dakle, manji su uvijek u pozadini i sa strane, osim par onih mudrih koji iz vode izađu na obalu, dođu s leđa pa tu čekaju svoj komad kruha. Zanimljivo je da to rade uvijek isti Labudovi, dakle ima i među njima taktičara. Jedan se toliko udomaćio da uzima komade kruha s mojeg ramena. Kad sam probao staviti kruh na glavu, uzima i s glave ! ... Taj isti mudrijaš mi neki put stavi glavu na rame i preko ramena s leđa sam čupa i otima kruh iz ruke. Kada labud, koji baš nije pretjerano nježna i pristupačna ptica, sebi dozvoli staviti nekome glavu na rame pa se dozvoljava čak i pogladiti, teško se suzdržati pa ne uglazbiti takvo nešto u neku tamo priču o Labudovima sa podravske Šoderice.

Soderica, White Swans Flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Labud, kao i većina životinja, radi što Labud vidi. Kad jedan navali u nekom smjeru, idu i ostali. Jedan uzme kruh iz ruke pa uzimaju i drugi. Jedan počne čistiti perje i ostali to počnu raditi, i tako u nedogled. Što se tiče uzimanja hrane iz ruke neki Labudovi su već oguglali na strah, no oni bojažljivi ipak uzimaju hranu samo sa zemlje ili s površine vode. U više navrata sam , zabave radi, stavljao kruh u usta i ponudio nekim od onih druželjubivijih Labudova.

Swann Feedeing, Soderica, White Swans Flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Posljedice ovakve zafrkancije su posebno zabavne jer i danas, ti labudovi taktičari kad me okruže na obali, čupaju me kljunovima za uši pa i za nos jer sad vjerovatno misle da sve ono što mi strši iz glave može biti hrana.

Šoderica, Vargović, Soderica lake, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Boris Vargović Fine Photography Artworks

Zanimljiv je nadolazeći ritual kad završi ceremonija hranjenja. Svi do jednog, raštrkaju se po Šoderici, nakon čega slijedi famozni ritual čišćenja perja i to svaki sam na nekoj svojoj osamljenoj vodenoj poziciji.

Šoderica u Podravini, Cloudy Swan Lake, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography
Šoderica u Podravini, Cloudy Swan Lake, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Perje Labuda na dodir je nešto što se ne može usporediti ni s kašmirom ni svilom zajedno. Ovo ujedno ukazuje i na činjenicu da im se koža ispod perja nikad ne smoči jer imaju nevjerovatno gusto i glatko perje a na dodir se čini kao da je masno. Ono u stvari i jest masno jer ispod repa imaju lojnu žlijezdu iz koje luče neku vrstu zaštite za svoje perje od vode tj. čine ga vodonepropusnim, isto kao i guske i patke a vjerovatno i ostale ptice.

Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Fine Photography Artworks

Labudovi, kad se bore za komad kruha, znaju biti nezgodni jedan prema drugom, pa čak i brutalni. Agresivnost ispoljavaju čupanjem kljunom jedan drugog za vrat, krila ili rep i to u tolikoj mjeri da perje leti po cijeloj Šoderici. Kad jedan drugom otmu komad kruha, reakcije nekad znaju biti opake u tolikoj mjeri da Labud stisne kljunom drugog za vrat, zajaši ga nogom na leđa i pokušava ga potopiti i tako znaju glisirati i nekoliko metara po vodi, što bi značilo da im stisak kljuna može biti prilično nezgodan. Nisam ništa slično do danas imao prilike iskusiti na osobnom anatomskom inventaru, no ipak savjet onima koji dolaze hraniti Labudove s djecom. Nemojte dozvoliti djeci da Labudove hrane iz ruke.

Svjedok sam nekih situacija da mužjak proganja drugog a ovaj koji bježi često puta iz vode zbriše na obalu i to više puta u toku jedne svađe jer srditom napadaču iza leđa u vodi nema uzmaka. To zna trajati i po pola sata dok onom nabrijanom igraču malo ne popusti hormonalni disbalans. Osobnost tih nekih pernatih primjeraka stvarno može biti „otrovna“. Posebno su komične scene kada se guska, koja je tri puta manja od labuda, upusti u sukob pa Labuda čupa i ganja po Šoderici jer joj se ovaj nabio na vatrenu liniju taman kad se trebala izboriti za svoj komad kruha.

Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography
Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Što se tiče hranjenja Labudova, kruh baš i nije najsretnije rješenje jer Labud, kao i druge ptice, nema enzim za probavu glutena kojeg ima u kruhu, isto kao i šećera, aditiva i drugih štetnih stvari pa ne treba pretjerivati s tom namirnicom. Kuhani kukuruz je za njih savršena hrana pa tko ima volje malo se pozabaviti s kuhanjem, veselje na Šoderici nikad veće. Ponudio sam im par vrsta zelene salate, no nisu bili zainteresirani za takav eksperimentalni jelovnik.

Soderica, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Ako netko već kani hraniti labudove kruhom, neka komadi budu što manji i natopljeni vodom i ako je moguće neka to bude kukuruzni kruh. Ako je kruh suh, treba mu i 5 -7 minuta da se kroz Labudov dugi vrat spusti do želuca. Stoga ih je dobro hraniti u intervalima. Labud uvijek uz hranu pije i vodu, ali kod suhe hrane kakav je i kruh, to nije dovoljno, a i može se ugušiti. Statistički podaci govore da odrasli Labud pojede 3 - 4 kg trave dnevno. između ostalog jedu i insekte, sitne ribe pa čak i žabe. Dvopek bi možda bio bolje rješenje od kruha, no ovo bude tek trebalo isprobati.

Soderica, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Labudovi po danu vide kao istrenirani nindže i australski Aboridžani zajedno i kada se netko pojavi u svjetlijoj odjeći vide ga s druge strane jezera na stotinjak i više metara i dovoljno je da samo jedan krene prema vama pa da za njim krenu svi iz svih ćoškova Šoderice, no čim se malo smrači ne vide ni kruh u ruci na 20-tak centimetara i postaju višestruko plašljiviji nego po danu.

Soderica, Swan Feedeing, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargović Fine Photography Artworks
Soderica, Swan Feedeing, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargović Photography

Ako vas ne vide, teško ih je dozvati konvencionalnim metodama, što i sam gomilu puta iz fotografskih razloga probao raznim fučkama , mahanjem, baterijskim lampama itd... Ono što još nisam probao su dimni signali, no i to bude došlo na red kad u Komunalnom redarstvu provjerim kako stojimo s paljenjem vatre na obali Šoderice. Mahanjem u trku sa velikom bijelom zastavom garantirano bi imalo efekta u dozivanju ovih zanimljivih ptica, no radi ozbiljne sumnje da me netko s izraženim podravskim sindromom ne prijavi na psihijatrijski odjel, nisam ovu taktiku još isprobao. To će ipak biti jedan od nadolazećih nekonvencionalnih pokusa koje ću preventivno ostavit za neku nedjelju kad je na koprivničkom psihijatrijskom odjelu neradni dan.

Soderica, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Raznih anegdota iz Labuđeg svijeta, zadnjih mjeseci druženja, ima gomila. Nemoguće je sve opisati pa pišem samo one najzanimljivije. Jednom prilikom sjedio sam na obali okružen stalnom postavom vodonepropusne pernate ekipe i u punoj fazi hranjenja, u jednom trenutku sve je zamrlo. Kompletna svakodnevna ekipa povukla se s obale u vodu i kao besprijekorno organizirana ekskurzija elegantno i kolektivno otplovila na drugi kraj jezera i to svi do jednog, njih petnaestak. S više od pola kukuruznog kruha u ruci, na obali sjedim sam kao raspamećeni Robinson i proučavam što se događa te kamo i iz kojeg razloga ekipa uzmiče, i ništa mi jasno jer su mi do minutu prije neki doslovno „sjedili “ na glavi. Čuo sam jedino šum vode sa svoje desne strane i kad sam okrenuo glavu sve je promptno postalo jasno ... Stižu “ONI”, svijet unutar Labuđeg svijeta ; alfa mužjak, ženka i 6 mladih već stasitih Labudova i to svi do jednog atletičarske konstitucije. Scena kao na filmu kad veliki imperator dolazi, a podanici i svjetina pokorno se klanjaju i uzmiču na sve strane.

Strahopoštovanje u životinjskom svijetu na djelu. Doživljaj gotovo neizraziv pisanom abecedom! ... posebno iz razloga što se po stavu i ponašanju mužjaka jasno moglo vidjeti da je svjestan svoje nadmoći nad cjelokupnom faunom i florom oko sebe. Malo je olabavio stav kad je doplivao ispred mojih 120 i kusur kila žive vage i volumena koji me krasi, no bez obzira čak i na tu činjenicu, obrambeni stav prema mladima držao je dosljedno i to na najvišem nivou.

Soderica, Young Swans flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Zaključio sam da je hijerarhija među labudovima nešto što međusobno savršeno dobro znaju i poštuju. One sitne doze neposluha pojedinaca, pogotovo kad je hrana u pitanju, oni veći alfa kapitalci taktički riješe i cijela ekipa evidentno po svim nivoima savršeno funkcionira.

Soderica Lake, Alpha Swan, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography
Soderica, Alpha Swan, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Fine Photography Artworks

... Na fotografijama se vidi spomenuta obitelj Labudova i nije uopće teško zaključiti o kakvim se veličanstvenim primjercima radi i to bez kozmetičkih tretmana i silikonskih implatanata. Alfa mužjak kao da je izletio iz teretane nekog fintess centra u kojem se steroidi šakom i kapom džabe dijele. Labud od 20 tak kilograma s velikom kvrgom iznad kljuna ( ova otečena žlijezda je tipičan indikator u mužjaka za vrijeme parenja ).

Labud prosječne veličine za slijetanje i polijetanje treba “pistu” od nekih 30 tak vodenih metara, no za ovakvog mužjaka gotovo da treba vodena pista kao za neki manji Jumbo jet da bi isti kapitalac ležerno poletio ili sletio. Do proljeća , kad se ova familija osamostali, bageri koji vade šljunak vjerovatno budu već dovoljno proširili korito Šoderice pa će ovaj mužjak imati dovoljno manevarskog prostora za polijetanje u nove ljubavne avanture na neke druge zemljopisne koordinate.

Soderica, Young Swans flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography
Soderica, Young Swans flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Ženka, također ogromni primjerak, kao i svi ostali mladi labudovi sa sivo smeđim perjem po slobodnoj procjeni došli na svijet u travnju ili svibnju. Kao da ih je sve skupa spario neki novovalni Charles Darwin metodom najpreciznije selekcije. Toliko je zanimljivih detalja oko ove obiteljske ekipe da bi se National Geographic dokumentarci ovdje mogli snimati, pogotovo neki detalji koje sam kasnije s vremenom imao prilike doživjeti.

Soderica, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Fine Photography Artworks

... sjedim dakle i dalje zbunjen na istom mjestu gdje i s prethodno uzmaklom ekipom, pa sve čekam razvoj nadolazećeg ponašanja pridošle ekipe i moram priznati da mi uopće nije bilo svejedno jer sam u više navrata informiranjem kroz razne tekstove bio literarno upozoren koliko nezgodni Labudovi mogu biti kad su u obiteljskom okruženju s mladima jer ipak se radi o divljim životinjama. Mužjak, ukoliko osjeti ugroženost familije bilo koje vrste, može bez većih problema glumiti dublera u nekom novom nastavku serijala Rambo koji nikad neće biti snimljen jer svijetu nije poznat niti jedan dovoljno kreativan režiser koji bi takve scene nasilja uopće bio sposoban osmisliti. Ipak, razloga za neki ozbiljniji strah nije bilo, no opreza nikad previše, ovaj puta i s moje strane. Ekipa je doplivala radi malo hrane i kad sam počeo bacati kruh u vodu , stvar je ekspeditivno sletjela pod kontrolu. I mladi Labudovi i mužjak otimaju kruh, čak i iz ruke, i to toliko halapljivo da im sreći nije bilo kraja a bome ni mojem oduševljenju. Gladan mužjak uzima ponuđenu hranu bez reda i rasporeda, a ponašanje ženke je bilo nešto što mi je dodatno podiglo nivo poštovanja prema ženama uopće.

Soderica, Alpha Swan, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography
Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Ista ženka, vjerovatno ništa manje gladna od ostale ekipe, niti jedan komad kruha koji sam bacio pred nju nije uzela već je elegantno prepustila isti nekome od mladića da otme to što je njoj bilo namijenjeno. Uzela je kruh tek kad sam ga bacio izvan dometa mladih. Kojeg li samo životinjskog reda i rasporeda kod žena iz ptičjeg svijeta!

Strateška formacija obiteljske ekipe priča je za sebe. Pojavili su se u formaciji mužjak s lijeve, mladi u sredini i ženka s desne strane. U istoj formaciji su bili prisutni cijelo vrijeme, uzimali hranu i otišli u identičnoj formaciji. Kasnije, svakom pojavom ove familijarne ekipe Labudova, postupak potpuno isti i nema niti jedne otvorene opcije da bilo koji drugi Labud sa strane pristupi na desetak metara blizu mladih da ga mužjak ne otpraši na drugu stranu Šoderice, a nekom tamo medvjedičastom čovjekolikom stvoru kakav sam ja dozvoljava čak i dirati svoje potomke, još jedna nevjerovatna činjenica koja malo potiče i na razmišljanje. Kad se neki od labudova avanturista sa strane nadobudno približi familijarnoj ekipi pa kad isti alfa mužjak, glava familije, podigne krila i svine ih u polukrug, sa labuđeg rječnika prevedeno, to znači: „Neko bu fasoval“ . Ova mimika među njima toliko savršeno funkcionira da kad opaze istog napetog mužjaka u opisanom gardu, refleksno i u roku odmah primjenjuju plivačku sportsku disciplinu: „Obaranje lokalnog rekorda na 30 metara kraul “.

Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swans, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Fine Photography Artworks

Desetak dana nakon tog prvog susreta s obiteljskom ekipom Labudova počeli su se na istom mjestu okupljati svi labudovi zajedno što bi moglo značiti da su među sobom izgladili neka pravila međusobne socijalizacije. No Ipak, kad bi se neki Labud sa strane opet previše približio nekom od mladih Labudova, mužjak bi ponovo odreagirao u sekundi po već prethodno opisanom scenariju.

Soderica, Young Swans flock, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Mladi labudovi se potpuno drugačije glasaju nego odrasli i nije moguće drugačije opisati taj zvuk nego kao siktanje na višoj oktavi koje u našem ljudskom svijetu izvode samo oni prehlađeni operni pjevači na strogoj dijeti.

Mladima je perje svijetlo smeđe boje kao i kljun a perje im potpuno pobijeli i kljun pocrveni nakon dvije godine kad odrade svoj pubertet, tj. kad sazriju u odraslog labuda. Lete već s 3 - 4 mjeseca, a u obiteljskom sastavu ostaju do iduće sezone parenja, dakle nekih godinu dana. Kad se mladi izlegu, ženka ih vozi na leđima. U vrijeme parenja treba ozbiljno izbjegavati njihova staništa jer, zafrkanciju na stranu, odrasli labudovi dok čuvaju leglo mogu biti vrlo neugodni i agresivni, a ovakvi kapitalci od dvadesetak kila čak i opasni. Na internetu se može naći tekst koji govori da je kajakaš u Kanadi usmrćen od labuda mužjaka jer se previše približio leglu u vrijeme parenja. Labud kad napada, svojim velikim krilima, udarcima i stiskanjem kljunom nastoji potopiti svakog uljeza. Pogubno ukoliko je uljez lošiji plivač. Posebno je zadivljujući podatak da Labudovi kada brane mlade ne odustaju već se bore do smrti. Još jedna respektabilna činjenica. Što ti je lavlje srce u Labuda!

Vargovic Boris Photography, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Statistika govori da je životni vijek onih Labuda, onih s malo više sreće, nekih 20 tak godina a većina ih u divljini preživi svega 5 - 7 godina. Veliki broj mladih labudova strada radi neiskustva i nezgoda prilikom prvih letova. Biti će atrakcija ukoliko ovaj naš dio životinjskog folklora na Šoderici, upotpuni neki zalutali crni Labud kojih se na nekim lokacijama u Europi može vidjeti.

Šoderica u Podravini, Swan and sunset, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

I ono što mi je namjera ostaviti za kraj i zbog čega ove ptice zaslužuju dodatni respekt je podatak da su Labudovi monogamne ptice. Drže se jednog partnera cijeli svoj životni vijek i jedino u slučaju partnerove smrti traže drugog a neki Labudovi emotivci čak i ugibaju od žalosti kad ostanu bez životnog suputnika. Postoje zapisi o istraživanjima koji dokazuju ove teorije. Bez obzira na istinitost ovih podataka, osobno sam se uvjerio koje zadovoljstvo može predstavljati druženje s ovim pticama i da ono može biti i obostrano kad se u ova naša dva potpuno različita svijeta povjerenje uglazbi na neki malo viši nivo.

Boris Vargović, Šoderica Koprivnica, Picturing Swans, Photographing Swans, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Soderica Lake, Boris Vargovic Photography

Po ponašanju i gestikulaciji ovih ptica dalo bi se zaključiti da neki od Labudova savršeno razumiju što je fotoaparat i čemu isti služi. Neki primjerci vjerovatno dolijeću i iz istočnih zemalja kao što je i Japan gdje živi populacija s najvećim brojem fotoaparata po glavi stanovnika koji danonoćno slikaju sve živo i Labudove između ostalog, pa su ovi vjerovatno već navikli pozirati.

Soderica, Swan and sunrise, White Swan, Podravina, Croatia, Koprivnica, Labudovi, Šoderica, Boris Vargovic Photography

Bajke ne postoje samo u filmovima, u slikovnicama i u knjigama. U stvarnosti, nama pred nosom, postoje mnoge koje više puta i ne primjećujemo.

Fotografije i tekst copyright © : Boris Vargović

Korištenje fotografija i tekstualnih djelovao u bilo koje svrha, djelomično ili u cijelosti, bez suglasnosti autora nije dozvoljeno.